IMPLEMENTASI METODE FIFO DALAM PERHITUNGAN NILAI PERSEDIAAN PADA PT.X DISTRIBUTOR MAKANAN DI JAWATIMUR

Authors

  • Annisa Rahmawati Universitas 45 Surabaya
  • Achmad Daengs GS Universitas 45 Surabaya

DOI:

https://doi.org/10.29303/jaa.v6i1.103

Keywords:

Inventory, Cost of Goods Sold, Financial Report

Abstract

Inventory is a set of assets held for resale. The assessment of the value of inventories has an important role in two financial reports at the same time, namely in the presentation of the balance sheet and the exposure in the income statement. In general, the inventory valuation method is divided into three, namely First In First Out, Last in First Out and Average. PSAK No. 14 states that except for companies that have inventories that are specially produced and cannot be replaced with other inventories, these inventories are usually valued using the First In First Out method. PT X is a snack food distributor company in East Java which conducts an inventory assessment using the Last In First Out method, which is not in accordance with the exposure of PSAK No. 14. This research was conducted using a descriptive qualitative method. This study aims to present the results of the implementation of the First In First Out inventory valuation method at PT X. The results of this study explain that the implementation of the First In First Out valuation method can provide a more reasonable exposure to inventory valuation because companies with inventory classified as easily damaged such as PT X, the First In First Out method can provide inventory valuation exposure that is adjusted to the movement of goods in and out.

References

Abdullah, S., Djalil, M. A. J. M. R. A., Auditing, & Informasi. (2017). Apakah metode FIFO dan rata-rata memang berbeda: Bukti empiris dari Bursa Efek Jakarta. 4(2), 151-172.
Anggito, A., & Setiawan, J. (2018). Metodologi penelitian kualitatif: CV Jejak (Jejak Publisher).
Anwar, N. F., & Karamoy, H. J. J. E. J. R. E., Manajemen, Bisnis dan Akuntansi. (2014). Analisis penerapan metode pencatatan dan penilaian terhadap persediaan barang menurut PSAK No. 14 pada PT. Tirta Investama DC Manado. 2(2).
Aziza, N. L. (2019). PENENTUAN HARGA POKOK PENJUALAN BERAS DAN JAGUNG PADA UD BAROKAH MOJOKERTO. Politeknik NSC Surabaya,
Darwati, A., Slamet, B., & Maimunah, S. J. J. O. M. B. A. (2019). ANALISIS PERLAKUAN AKUNTANSI ATAS PERSEDIAAN BARANG DAGANG TERHADAP PENYAJIAN AKUN PERSEDIAAN PADA KOPERASI KARYAWAN GOODYEAR. 5(5).
DEIRA KIRNIYANTI, K. (2016). ANALISIS PENERAPAN METODE PENCATATAN DAN PENILAIAN PERSEDIAAN BARANG DAGANG PADA PD PANCA MOTOR PALEMBANG. Politeknik Negeri Sriwijaya,
Indonesia, B. E. J. D. t. (2016). Laporan Keuangan. 20.
Indonesia, I. A. (2015). Pernyataan Standar Akuntansi Keuangan (PSAK) No. 14 Persediaan. In: Jakar-ta.
Karundeng, A., Saerang, D., & Gamaliel, H. J. G. C. J. R. A. (2017). Analisis Perlakuan Akuntansi Atas Persediaan Barang Jadi Sesuai Dengan Psak No. 14 Pada PT. Fortuna Inti Alam. 12(01).
Lestari, A. (2017). ANALISIS PERBANDINGAN PRAKTIK INCOME SMOOTHING SEBELUM DAN SESUDAH PENERAPAN PSAK BERBASIS IFRS. IIB DARMAJAYA,
Mauluddin Nakya Santini, S. J. P. S. F. U. (2017). Sistem Informasi Persediaan Dan Penjualan Barang Berbasis Desktop Di D-Net House. 2.
Naningsih, N. (2019). Analisis Akuntansi Persediaan dan Pengaruhnya terhadap Laba pada CV. BINTANG TIMUR JAYA. (Bachelor), Universitas Muhammadiyah Makassar Makassar.
Pratiwi, A. A., Sondakh, J. J., & Kalangi, L. J. J. E. J. R. E., Manajemen, Bisnis dan Akuntansi. (2014). Analisis penerapan SAK ETAP pada penyajian laporan keuangan PT. Nichindo Manado Suisan. 2(3).
Rahmawati, A., Indahningwati, A., & GS, A. D. J. E. (2020). PENGARUH KEMAMPUAN TEKNIS AUDITOR TERHADAP KUALITAS INFORMASI LAPORAN KEUANGAN. 4(4), 441-461.
Sari, D. I. J. J. P. (2018). Analisis Perhitungan Persediaan dengan Metode FIFO dan Average Pada PT. Harapan. 16(1), 31-38.
Setiawan, F. C. (2020). Analisis Pemilihan Metode Penilaian Persediaan untuk Perencanaan Pajak Penghasilan Badan pada CV. Galaxy Mas. Universitas 17 Agustus 1945 Surabaya,
Shofa, M., Marlyana, N., & Bernadhi, B. D. J. P. K. I. M. U. K. E. (2020). ANALISA DAMPAK PENGENDALIAN PERSEDIAAN BAHAN BAKU DAGING AYAM PADA UMKM MENGGUNAKAN PENDEKATAN METODE EOQ DENGAN MEMPERTIMBANGKAN MASA KADALUARSA DAN PEMBERIAN DISKON (Studi Kasus Pada Gerai Ayam Zee Chicken Cetar di Semarang).
SUHERTI, E. (2019). Analisa rasio terhadap laporan keuangan pada pt. bank pembangunan daerah sumatera barat.
Sulistyowati, N. W. J. A. J. A. d. P. (2015). Analisis Laporan Keuangan Sebagai Alat Untuk Menilai Kinerja Keuangan Pt Pelabuhan Indonesia Iii Surabaya. 4(2), 125-133.
Supriyanti, D., Romadhon, Y. B., & Iskandar, D. J. J. C. (2015). Sistem Informasi Persediaan Barang Pada Pt. hankook Ceramic Indonesia. 1(1), 56-63.
Warni, S. (2016). Perusahaan Ini Cocok Menggunakan Metode LIFO. Accounting. Retrieved from https://blog.zahiraccounting.com/perusahaan-ini-cocok-menggunakan-metode-lifo/
Wehantouw, A. B., & Tinangon, J. J. J. J. E. J. R. E., Manajemen, Bisnis dan Akuntansi. (2015). Analisis Laporan Arus Kas Operasi, Investasi dan Pendanaan pada PT. Gudang Garam Tbk. 3(1).
Wibowo, E. M. J. J. I. A. K. (2014). Pengaruh Persediaan Terhadap Peningkatan Profitabilitas Perusahaan. 2(1), 001-008.
Widyastuti, P. (2017). Pencatatan Laporan Keuangan Berbasis Standar Akuntansi Keuangan Entitas Tanpa Akuntabilitas (SAK ETAP) Pada Usaha Mikro Kecil Menengah (UMKM) di Bidang Jasa. Journal For Business Enttrepreneurship, 1(1).

Downloads

Published

2021-08-23

How to Cite

Annisa Rahmawati, & Achmad Daengs GS. (2021). IMPLEMENTASI METODE FIFO DALAM PERHITUNGAN NILAI PERSEDIAAN PADA PT.X DISTRIBUTOR MAKANAN DI JAWATIMUR . Jurnal Aplikasi Akuntansi, 6(1), 1–23. https://doi.org/10.29303/jaa.v6i1.103